Епопея з хустськими циганами набирає обертів (відео)

Держава в державі. У закарпатському Хусті роми захопили 6 гектарів землі та самовільно будують там халупи. У міськраді не можуть знайти на них управи. Скликають екстрені наради. А роми плачуть – ніде жити. В гості до них їздила – Алла Матюшок.

цигани

– Я, жінка та Троє діточок.

– А де ви спите?

– Я тут, а жінка з дітьми тут.

Дошки, оббиті фанерою і клейонкою, всередині килими. Цю халупу на околиці Хуста Роман збудував сам. І він, і його дружина прописані в місті, у батьків. Але там багатодітній родині місця немає.

– Нігде ся дівати, мусимо десь з цими дітьми, де йти – на вулицю? Куда йти? Поженилися і сяк ми сюда перейшли жити.

Ні світла, ні тепла, ні води. У таких умовах на околиці Хуста проживають більше трьохсот ромів. Більшість з них – діти.

– Там тоже строяться помало, тут тоже сусідка.

Алла Матюшок, кореспондент:

– З дощок, картону та шиферу. Таких самовільних будівель у Хусті близько 60. Перші жителі, – кажуть роми, – почали селитися тут 5 років тому. Сім’ї збільшувалися, жити було ніде, а місто землю не виділяло.

Чиновники вимагали за землю гроші, каже Єлизавета.

Єлизавета Славіта:

– Просили від мене грошей. Грошей-грошей. Доларів. В очереді треба стояти кажуть по 10 років по 15. Ну єслі у вас є кошти заплатити то буде за пару місяців. Тракторами хотіли нас виселити звідси.

Цигани кажуть – земля, на якій вони розташувалися, вже продана київським бізнесменам. А їм запропонували переселитися в табір. Ось на цю вулицю. Але приткнутися тут ніде – будинки стоять впритул.

Іван Макула, голова громади ромів Хустського районного товариства:

– Тисячу людей. З 45-го року. Де їх тут на табор.

– При войні так не жили.

Роми просять узаконити захоплені ділянки і провести сюди хоча б електрику. Щоб діти могли робити уроки. З 2005 року вони ходять до місцевої школи. Але ці землі їм не дістануться, заявили в мерії.

Микола Аннишинець, заступник міського голови Хуста:

– Роблять на цьому бізнес. Захоплюють ділянки, будують споруди потім їх перепродують тим що приїзджають, захоплюють знову і знову. Виділятися земельні діялнки якщо будуть то тим особам які потребують і які перебувають в черзі.

Зносити споруди бульдозерами не будуть, – обіцяють чиновники, і запевняють – цю землю нікому не продавали. Але якщо роми не роз’їдуться по місцях прописки – у них відберуть дітей. Адже більшість циган проживають на “дитячі” гроші.

Микола Аннишинець, заступник міського голови Хуста:

– Якщо немає можливості утримувати дітей, значить тоді діти будуть передаватися у відповідні установи.

Мерія має намір подати на циган до суду. За самозахоплення земель. А якщо вони не підуть – в суді вирішуватиметься вже дитяче питання.

Алла Матюшок, Василь Міняйло, “Подробиці”

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *