Екологи продовжують перевіряти балогівські свиноферми

Кілька тижнів тому громадськості краю стало відомо про екологічне лихо, що нині чатує на жителів невеличкого мукачівського села Чопівці, а згодом загрожує перерости у справжню екологічну катастрофу обласного масштабу.

свині


Нагадаємо, мова йде про дві свиноферми «Аденія» та «Кашет», що розташовані на території села Чопівці і, як стверджують місцеві жителі, забруднюють місцевий потічок, а з ним і річку Латорицю, концентрованими отруйними фекаліями, що витікають із переповнених гноєсховищ.
Як уже повідомлялося, нещодавно жителі села нарешті наважилися звернутися по допомогу до представників контролюючих органів. Раніше люди цього не робили, оскільки їх постійно залякували та погрожували «наслідками» власники господарств. До речі, як наші конфіденційні джерела, так і місцеві жителі власниками назвали в тому числі і відоме мукачівське сімейство нардепа Віктора Балоги (з чим, власне, і пов’язують постійний тиск та погрози).

Після того, як ця новина стала відома громадськості та контролюючим органам, на територію однієї із ферм було направлену спеціальну робочу групу, до якої увійшли представники цілого ряду обласних інспекцій та структур, котрі провели ґрунтовну перевірку роботи підприємства. Оголосити результати цієї перевірки експерти обіцяли вже незабаром. Однак поки що цього зроблено не було. Відтак, наша редакція звернулася по офіційний коментар до одного із ініціаторів цієї перевірки – першого заступника голови Закарпатської ОДА, голови регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Ігоря Свища.

За словами віце-губернатора, на сьогоднішній день на фермах все ще тривають перевірки.

Раніше експерти змогли оглянути тільки «Аденію». Зараз же вивчають роботу «Кашета», а також підприємства-орендодавця, який пов’язаний із обома фермами. Результати першої перевірки вже відомі. Однак ми оголосимо їх дещо пізніше. У будь-якому випадку можу запевнити, що контролюючі органи докладуть усіх зусиль, щоб усі грубі порушення в роботі ферм були усунені, а їх наслідки – виправлені. Покараними будуть і ті люди, котрі стільки років закривали очі на цей безлад і допомагали фермам та їхнім власникам уникати відповідальності. Це питання буде вивчатися додатково та з особливою прискіпливістю, – запевнив Ігор Свищо.

Наше видання і далі слідкуватиме за розвитком цієї історії та обіцяє інформувати своїх читачів про перебіг розслідування. Продовження читайте у наших наступних публікаціях.

Нове Закарпаття

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *