Чим небезпечні гриби для Закарпатців

П’ять запитань щодо “техніки безпеки”

гриби Гриби вважають рослинним джерелом білка, але орієнтуватися на них,  як на  “м’ясозамінник” було б не вірно. Людині вагою 70  кг для підтримання білкового балансу, звичайно за відсутності інших білків, потрібно впродовж доби від 100 до 200 г сухих грибів чи 1 -2 кг свіжих. І не будь-яких, а найбільш багатих білком – білих, лисичок, деяких видів шампіньйонів, дощовиків.   При цьому врахуйте, на грунтах, багатих калієм, вони більш “білкові” і в шапочці гриба  його більше, ніж у ніжці. Про цінність грибів свідчать і такі цифри: білий гриб містить 5,39 % білка і азотовмісних речовин, шампіньйон польовий –  4,88, лисичка – 2,64. Тому з наближенням  грибного сезону саме час нагадати  деякі правила, дотримання яких значно  збагатить ваш раціон харчування і , головне, не зашкодить  вашому здоров’ю.

Як правильно збирати гриби?

Найперше, що треба зробити, збираючись на гриби, – вивчити “фотороботи” особливо небезпечних грибів (їх 25 видів) і смертельно небезпечних (близько 10 видів).Чимало з них на початку вегетації дуже подібні до їстівних.

Деякі види грибів ( до прикладу, сироїжки) інколи збирають орієнтуючись на смак. Відкушують шматочок шапки ( не ковтати) і, якщо смак приємний – можна брати, а якщо пекучий, гіркий – не варто. Правда, деякі гіркі сироїжки  все ж можна споживати після попереднього виварювання. Та є серед гірких і отруйні, так що  краще не ризикувати.

Запах – теж не ідеальний порадник. Звичайно, якщо гриби пахнуть неприємно, питання щодо їх їстівних якостей навіть не стоїть. Але найбільш небезпечні гриби – бліда поганка, павутинник  оранжево-червоний і надзвичайно отруйний грип – іноцибе   Патуйяра  – мають приємний смак і запах.

Цікаво:

Отруйність грибів  залежить  від якості грунтів  і погодних  умов. На багатому  гумусом грунті та ще й у особливо вологі роки вона  значно зростає .

Збирати треба тільки цілі,  нехробачливі  й молоді гриби. Перезрілими грибами можна отруїтися, навіть якщо вони їстівні. Сортувати і відбраковувати гриби необхідно безпосередньо на місці збирання, щоб  неякісні чи отруйні не зіпсували весь “трофей”.

Врахуйте і такий аспект. Гриб розвивається на верхньому  шарі грибниці. Якщо його вирвати – грибницю можна серйозно пошкодити. Якщо зрізати гриб, залишивши на грибниці пеньок, то в ньому можуть оселитися шкідливі комахи чи плісняві гриби. Ніжка згниє і зруйнує всю грибницю. Правильніше буде обережно гриб викрутити, не пошкоджуючи грибницю, а ямку, де ріс гриб, злегка загорнути землею.

Які гриби найбільш безпечні?

Найбільш безпечною групою грибів є так звані болетові. Їх характерною ознакою є круглі пори на нижній поверхні шляпки. З майже 50 видів болетових грибів, що ростуть в Україні, тільки деякі є неїстівними, умовно їстівними чи отруйними. Та всі вони легко впізнавані, тому отруєння  ними  трапляється дуже рідко.

Найбільш цінний  серед болетових – білий гриб (боровик). Колір його шапочки відрізняється в залежності від того, під яким деревом він росте. В затінених місцях  може бути і  з абсолютно білою шапочкою.

Інші смачні болетові – боровик жовтий, боровик королівський, маслюк,  козляк, моховик, польський гриб, підберезовик,  підосиновик. До умовно їстівних представників цього виду належить дубовик ( синюк), до неїстівних – боровик пурпурно-споровий, а до отруйних – сатанинський гриб, боровик неїстівний і гірчак.

Взагалі ж, на території Європи росте близько 500 видів їстівних смачних грибів, але населення їх мало знає, тому споживає    обмежену кількість давно відомих найменувань.

Цікаво:

Деякі гриби можуть бути їстівними чи отруйними в залежності від місця, в якому ростуть. Так, рядовка червоно-коричнева отруйна, якщо росте під сосною , і їстівна  під деякими видами тополь.

Як не отруїтися їстівними грибами?

Навіть їстівні гриби можуть негативно позначитися на здоров’ї, якщо їх неправильно приготувати чи зберігати. Важливо пам’ятати , що гриби –  це білковий продукт, який при кімнатній температурі розкладається, виділяючи  токсини . Тому, якщо не маєте наміру готувати гриби відразу, можна покласти  їх в холодне приміщення, але не довше, ніж на добу.

У деяких людей спостерігається ідіосинкразія (підвищена чутливість)  на гриби. І навіть  смачні  білі гриби чи шампіньйони  можуть викликати порушення травлення, блювоту, пронос, висипання на  шкірі. Іноді гриби, безпечні при одноразовому споживанні, можуть спричинити отруєння, якщо їх їсти кілька  днів поспіль. Тут спрацьовує кумулятивний (накопичувальний) ефект.

 

Цікаво:

Є їстівні гриби, які стають отруйними, якщо їх споживати одночасно з алкоголем.

Їх отрута не розчиняється у воді під час відварювання, ні під впливом  соляної кислоти  в шлунку  та інших  харчопереробних соків, зате  дуже добре розчиняється алкоголем . Вже через годину-дві після споживання, а іноді й раніше, з’являються характерні  саме для цих грибів симптоми тяжкого отруєння.  Обличчя, крім кінчика носу і вух, а потім і все тіло, стають багряно-фіолетовими,  прискорюється пульс,  з’являється відчуття жару, сильна спрага, блювота і пронос.

Незабаром людині стає легше. Після цього важливо ще кілька діб утриматися від споживання алкоголю, щоб уникнути повторення “спектаклю”. Такими “антиалкогольними” грибами  є  гнойовики (чорнильні, білі та руді).

Чим небезпечні “отрути сповільненої дії”?

Найбільш небезпечними у грибах є отрути сповільненої дії , які вражають печінку,  судини, кишківник.

Ці отрути легко розчиняються у воді та алкоголі, не руйнуються під час тривалого зберігання та  нагріванні. Симптоми отруєння ними проявляються тоді, коли допомогти людині вже складно – через кілька годин  чи діб. Спочатку з’являється різкий біль у животі, холодний піт, безперервне блювання і сильний пронос, можливо і з домішками крові. Далі – сильна спрага, судоми, ослаблена робота серця. Свідомість зберігається до смерті. яка у переважній більшості наступає через кілька днів. “Чемпіон”  за вмістом  цих отрут – бліда поганка.

 

Цікаво:

Отруєння смертельно небезпечним павутинником оранжево-червоним може проявитися через два тижні.

Що таке “отрути швидкої дії”?

Є отрути швидкої дії (термін появи симптомів  від  півгодини до трьох).   У таких випадках спостерігається звуження зіниць, почуття жару в голові, сповільнення пульсу та дихання., підвищення секреторної діяльності ( надмірне виділення поту, слизу, слини, сльозоточивість). Свідомість зберігається. Якщо запізнитися з лікуванням,  наслідок –  смертельний. Таке отруєння викликає гриб –  іноцебе Патуйяра ( у 20 разів отрутніший від мухомора червоного).

Отруєння мухомором червоним та пантерним навпаки  викликає істеричне збудження, головокружіння, іноді галюцинації. Зіниці розширюються, порушується зір і координація рухів, припиняється слиновиділення. Ні блювання, ні проносу не має. Пізніше людину паралізує, вона втрачає пам’ять, свідомість і впадає у глибокий сон.

   До речі. Їстівні гриби можна готувати  без пересторог  по різному: смажити, тушкувати, солити, маринувати.

 Умовно  їстівні готові до вживання тільки після попередньої обробки – тривалого виварювання,  під час  якого отрути або руйнуються, або лишаються у відварі.

Неїстівні – це ті ж умовно їстівні, але не годяться для харчування через погані смакові та інші якості (запах і т. д.)

Отруйні гриби містять токсини. які не руйнуються і  викликають порушення нормальної роботи організму ,іноді  незворотні. А деяких отруйних грибів небезпечно навіть торкатися.

Застереження

Отже, симптоми отруєння грибами дуже різноманітні,  залежно  від їх складу, кількості отруйних речовин . Тому важливо завжди пам’ятати, які саме гриби ви їли, скільки і коли Що ж до дітей і ослаблених людей, то їм гриби бажано взагалі не  вживати.

   І пам’ятайте, що гриби – харчовий продукт не для постійного споживання і  не у великій кількості. Звичайні у нашому раціоні овочі не набагато відстають, а іноді випереджають гриби за вмістом білка,  не  говорячи  вже про м’ясо, в якому його у десятки разів більше. То ж висновки щодо споживання  грибів робіть самі!


Loading...

Comments:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 − eleven =