28 % опитаних ужгородських школярів зізналися у вживанні алкоголю

алкоголь-школяркаМайже 900 ужгородських школярів взяли участь в анонімному анкетуванні в рамках проекту «Здоровий спосіб життя без алкоголю», який спільно ініціювали ЗОГО «Міцна родина» та Ужгородська міська рада.

«Упродовж двох тижнів у всіх школах міста наші волонтери розповідали підліткам про шкідливий вплив спиртного на їх здоров’я, наслідки алкогольної залежності, радили, як поводитися в компаніях і що сказати, аби не вживати алкоголю, – розповіла Маріанна Ісайська, голова ЗОГО «Міцна родина». – Крім того, ми підготували соціальний відеоролик про переваги здорового способу життя. Також анонімно опитали 859 учнів 6-10 класів віком від 12 до 16 років, аби з’ясувати, скільки учнів уже вживають алкоголь, як вони до цього ставляться і що взагалі знають про алкогольну залежність».

28% підлітків чесно зізналися, що вживають алкоголь. Цікаво, що дівчата п’ють більше спиртного, ніж хлопці. 83% школярів написали, що їм легко відмовитися від алкоголю. А вперше спробували алкогольні напої вже до 5-го класу 10% дітей, до 8-го класу – 37%, до 11-го – 10%.

Ще не вживали алкоголю, але обіцяли спробувати після закінчення школи 34% учнів. Лише 9% ніколи не пили і не планують вживати спиртних напоїв. Часто вживає алкоголь 1% дітей. Чверть опитаних відповіла, що тверезе суспільство – це міф. 70% учнів вважають, що  сучасне застілля може обійтися без алкоголю. А 97% написали, що алкоголь – це зло.

«Пропаганда здорового способу життя і профілактика шкідливих звичок – це одні з наших найпріоритетніших завдань, над якими ми працюємо упродовж усього навчального року, – акцентувала Оксана Бабунич, начальник управління освіти Ужгородської міської ради. – Здоровий спосіб життя підлітки вивчають на шкільних курсах, на виховних годинах, ці теми розглядаються на батьківських зборах. Попри достатню поінформованість про шкоду алкоголю, діти продовжують вживати спиртне. Власне, схожі зустрічі варто провести й із рідними учнів, адже нині маємо потребу в вихованні відповідального батьківства».

«В Ужгороді нині 1543 особи з діагнозом «алкогольна залежність», це – середньообласний показник, – повідомив Василь Кручаниця, головний лікар Закарпатського обласного наркологічного диспансеру. – З метою лікувальної реабілітації в наркодиспансері перебуває одна неповнолітня особа. А з 18 до 35 років – 154. За останній рік ми фіксували 22 випадки, коли батьки приходили на консультації з дітьми. На жаль, не завжди рідні хочуть цю проблему озвучувати і починають говорити про неї, коли у дитини вже сформувалася залежність».

Будь-яка кількість спиртного для підлітка, акцентував Василь Кручаниця, це вже зловживання, яке може призвести до алкогольної залежності: «Значно легше і дешевше це попередити. Насамперед слід заборонити пропаганду алкоголю на телеекранах, яка негативно впливає на молодь, і запровадити жорсткі покарання для недобросовісних підприємців, які продають алкоголь дітям».

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *