Categories Новини

В Ужгороді відзначили 20-річчя “Матіци словенської”

матіцаУ суботу, 30 листопада, в Закарпатському академічному обласному театрі ляльок «Бавка» з нагоди 20-ї річниці діяльності  Обласної культурно-освітньої організації «Матіца словенська» відбулись урочистості. На заході були присутні заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Качур, директор театру , керівник організації «Матіца словенська», член Української частини Двосторонньої українсько-словацької комісії з питань національних меншин, освіти і культури Йосип Ганніш, представники дипломатичних установ.
Нині організація об’єднує 11 місцевих осередків і налічує понад 3500 членів. За ініціативи правління організації в Ужгороді функціонує школа зі словацькою та українською мовами навчання, на базі якої також відкрито Центр словацької культури. Окрім того, за сприянням організації проводиться низка заходів для молоді, а саме: діють молодіжні літні табори в Словацькій Республіці, проводяться міжнародні наукові конференції та семінари, присвячені розвитку словакістики в Україні. Також на території Закарпаття діє низка фольклорних колективів. На ЗОДТРК «Тиса-1» успішно працює редакція словацьких телепередач. «Матіца словенська» – організатор щорічного обласного свята словацького народного мистецтва «Словенска веселіца».
– Насамперед, «Матіца словенська» – це осередок збереження культурних, освітніх традицій, звичаїв та культурно-мистецьких надбань словацької меншини. Організація активно долучається до розв’язання проблем словаків краю, тісно співпрацює з органами державної влади та місцевого самоврядування. Дбає про реалізацію конституційних прав словаків Закарпаття. Діяльність подібних організацій – це те, що допомагає зберігати пам’ять про важливі історичні події, культуру. Ми живемо у єдиній країні, тому, як наголошує глава держави, всі повинні консолідуватися навколо ідеї української державності, – сказав Іван Качур.
Окрім того, Іван Качур виконав приємну місію, вручивши почесні грамоти обласної державної адміністрації. Нагороди отримали Народний вокально-хореографічний ансамбль «Словенка» та представники організації «Матіца словенська» Йосип Найніш, Мар’яна Гапак, Оксана Ленарт, Пелагея Пічкар та почесний консул Словацької Республіки в Ужгороді, член обласної культурно-просвітницької організації «Матіца словенська» Іван Шуфрич.
Прес-центр ОДА

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *