Categories Новини

Митниці в Закарпатті – 70 років!

митницяУ цей день, 70 років тому, було створено Чопську митницю. Це передбачав наказ  №241 Народного комісаріату зовнішньої торгівлі Союзу Радянських Соціалістичних Республік від 8 вересня 1945 року.

– Митниця в Закарпатській області мала різні офіційні назви, але вона завжди була в авангарді митної справи, її кращі традиції будуть продовжуватись. Я вітаю всіх ветеранів митної справи, всіх сьогоднішніх працівників митниці. Бажаю їм міцного здоров’я та професійних успіхів, – звертається з вітальними словами до митників Микола Ясевич, виконуючий обов’язки начальника Закарпатської митниці ДФС.

Декілька фактів з історії: очолив 8 серпня 1945 року Чопську митницю Д.І. Тєлєжкін. Його та ще шість осіб зарахували до штату митниці, й 22 листопада 1945 року о 10 годині вони приступили до виконання своїх обов’язків на залізничній станції Чоп.

У той період, а це перші післявоєнні роки, робота митниці була спрямована на відновлення народного господарства від розрухи. Пріоритетні завдання, поставлені перед працівниками, – збереження вантажів, їх суворий облік та дотримання законності ввезення.

Так, вже через місяць діяльності в 1945 році працівники митниці оформили 80 ешелонів й пропустили через кордон 22 тисячі тон імпортних вантажів.

Того ж року потужності митниці почали розширюватись: у листопаді 1945 року відкрились митні пости «Мукачево» та «Страж», а на початку 1946 року – «Тересва» та «Чорний Ардов». Таким чином, у січні 1946 року у підпорядкуванні Чопської митниці вже знаходилися 4 митні пости, а в штаті працювали 22 працівники.

Наразі митниця йде шляхом реформування та залишається однією з найбільших та найкращих в державі, є «західними воротами України». Сьогодні Закарпатська митниця ДФС, яка є правонаступником Чопської митниці, у зоні діяльності функціонує 14 митних постів та 19 пунктів пропуску, що знаходяться на перетині кордонів Східної та Центральної Європи. Вона реалізує політику у сфері державної митної справи та боротьби з правопорушеннями під час застосування митного законодавства, здійснює в межах своїх повноважень контроль за надходженням до Державного бюджету податків і зборів, митних платежів.

Зокрема, з початку 2015 року надходження, спрямовані митницею Закарпаття до бюджету становлять майже 1 млрд 778 млн грн. Кількість суб’єктів, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, співпрацюючи із Закарпатською митницею ДФС складає 3342. Також у зоні діяльності митниці протягом восьми місяців поточного року в обох напрямах пропущено майже 6 млн громадян, майже  2 млн 600 тис. транспортних засобів та близько 16 млн тонн вантажів, а загалом у штаті працюють понад 900 фахівців.

Відділ комунікацій Головного управління

ДФС у Закарпатській області

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *